A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

Recomandari televizoare

Recomandari televizoare

Rezumat
TV cu cea mai inalta eficienta energetica, aflate in prezent pe piata, sunt TV cu LCD (Liquid Crystal Display = Ecran cu cristale lichide) cu lumina de fundal cu LED-uri (Light Emitting Diode = Diode luminiscente). Ele consuma cu circa 25% mai putina energie electrica decat ecranele LCD conventionale cu lumina de fundal CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp = Lampi fluorescente cu catod rece) si cu 40% mai putin decat televizoarele cu plasma.
Pe piata, cel mai eficient TV este deja de clasa A++ pe scala etichetei energetice noi. In ciuda dezvoltarii rapide a tehnologiei actuale, consumul de energie datorat vizionarii programelor TV este in continua crestere. Principala cauza pentru cresterea consumului de energie in gospodariile europene este constituita de tendina utilarii cu doua TV cu ecran de dimensiuni mari pe gospodarie. Consumul anual de energie electrica al TV in UE este estimat sa creasca la circa 90 TWh pana in anul 2020. Este de asteptat ca reglementarile UE privind Proiectarea ecologica, imbinate cu cele privind Etichetarea energetica sa conduca la economii anuale de 43 TWh pana in anul 2020 (mai putin decat cresterea preconizata!).
In scopul cresterii potentialului de economisire a energiei este necesar sa fie promovate TV cu consumul de energie cel mai scazut. In viitor trebuie implementate cerinte stricte de eficienta energetica, corespunzator celor mai bune tehnologii existente (BAT=Best Available Technologies). Este obligatorie schimbarea TV uzate moral cu TV cu receptoare pentru televiziunea digitala integrate. De asemenea, pe termen mediu, este necesara revizuirea etichetei energetice.
Tehnologiile disponibile
La televizoarele LCD stratul (panoul) LCD consta din milioane de pixeli de culoare roşu, galben şi albastru care-si modifica individual transparenta si produc o imagine prin filtrarea selectiva a luminii existente pe un fundal. Stratul de LCD nu stralucestede la sine si trebuie sa fie iluminat de o lumina din fundal. Pentru iluminarea de fundal cele mai utilizate tehnologii au fost lampile fluorescente compacte tip CCFL sau HCFL (Lampa fluorescenta cu catod cald), in ultimul timp aceasta tehnologie fiind inlocuita de una noua, cea cu LED-uri.
Noile tehnologii, cum sunt TV OLED (Organic Light Emitting Diode = Diode organice luminiscente), ca surse de lumina directa, fara a necesita o iluminare din fundal, permit o si mai buna eficienta energetica.
 
Eticheta energetica
Eticheta energetica pentru TV a fost introdusa incepand cu ianuarie 2011 si din ianuarie 2012 a devenit obligatorie. 
Scala de clasificare si modelul actual (de la 1 ianuarie 2017) al etichetei energetice pentru TV:
Clasa de
eficienta energetica
Indice de
eficienta energetica
A+++ (cel mai eficient)
EEI < 0,10
A++
0,10 ≤ EEI < 0,16
A+
0,16 ≤ EEI < 0,23
A
0,23 ≤ EEI < 0,30
B
0,30 ≤ EEI < 0,42
C
0,42 ≤ EEI < 0,60
D
0,60 ≤ EEI < 0,80
E
0,80 ≤ EEI < 0,90
F
0,89 ≤ EEI < 1,00
G (cel mai putin eficient)
1,00 ≤ EEI
In noiembrie 2010, atunci cand sistemul de etichetare a fost adoptat, doar sase modele TV aveau EEI necesare pentru clasa A. De atunci, mai multe TV de inalta eficienta energetica au intrat pe piata, producatorii fiind incurajati sa produca aparate TV cu o clasa energetica mai buna decat clasa A si care sa fie etichetate in acest sens inainte ca respectiva clasa energetica sa devina obligatorie la introducerea pe piata, conform urmatorului calendar: 
- de la 1 ianuarie 2014: clasa de eficienta energetica de la A+ la F
- de la 1 ianuarie 2017: clasa de eficienta energetica de la A++ la E
- de la 1 ianuarie 2020: clasa de eficienta energetica de la A+++ la D
 
Eticheta ecologica UE
De la 1 noiembrie 2009, pentru TV, sunt in vigoare criterii noi pentru eticheta ecologica UE. Principalele cerinte se refera la consumul de energie, continutul de substante periculoase, durabilitate si reciclabilitate. 
Recomandari privind politica in domeniu
Este de asteptat ca normele UE privind proiectarea ecologica a TV sa diminueze cresterea consumului de energie, nu sa o impiedice. De la publicarea studiului pregatitor privind normele de proiectare ecologica in 2007, dezvoltare tehnologica a condus la modificari majore pe piata de TV de inalta eficienta. Un impuls puternic a fost dat de dezvoltarea tehnologiei LED ca sursa eficienta de iluminare a fundalului la TV LCD. Realizarea unui EEI=0,64 ca cerinta minima de eficienta a fost considerata ca "nerealista" in studiul pregatitor (Fraunhofer Institute, 2007). In prezent exista insa un numar considerabil de modele cu un EEI de mai mic de 0,30 si chiar mai mic de 0,16 si cerinţele minime de eficienţa trebuie aliniate la aceste niveluri. 
Referinte şi Link-uri
REGULAMENTUL (CE) nr 642/2009 din 22 iulie 2009 de punere in aplicare a Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica pentru televizoare
REGULAMENTUL DELEGAT AL COMISIEI (UE) nr 1062/2010 din 28.9.2010 de punere in aplicare a directivei 2010/30/EU a Parlamentului European si a Consiliului cu privire la etichetarea energetica a televizoarelor
REGULAMENTUL (CE) nr 1275/2008 din 17 decembrie 2008 de punere in aplicare a Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica pentru consum in modul standby si modul oprit pentru aparatele electrice de uz casnic, electronice si echipamente de birou
 
Data actualizarii: 02.05.2018

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.