Din 1995 eticheta energetică europeană a furnizat consumatorilor, informaţii standardizate, privind consumul de energie şi criteriile de performanţă energetica a majorităţii aparatelor de uz casnic. Eticheta vine în sprijinul consumatorilor, care pot identifica astfel cele mai eficiente aparate din punct de vedere energetic. Prin achiziționarea aparatelor electrocasnice şi electronice de înaltă eficienţă energetică, consumatorii îşi reduc costurile cu energia.
Pentru ambele categorii de furnizori - producători şi importatori precum şi comercianţii cu amănuntul, eticheta energetică a devenit un important instrument de marketing.
În 2010 apare directiva-cadru (EU/2010/30) pentru noua etichetă energetică, care cuprinde principii generale şi obligaţii pentru actorii implicati in piata echipamentelor electrocasnice. Pentru fiecare produs electric comercializat pe piata UE încep să apară Regulamente delegate , primele fiind cele referitoare la aparate frigorifice de uz casnic, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi televizoare.
Legislația se adresează fabricanților şi importatorilor care introduc produse pe piața UE.
Directiva 2010/30/ue
Directiva Ecodesign
Regulament delegat 1059/2010 Masini spalat vase
Regulament delegat 1060/2010 Aparate frigorifice
Regulament delegat 1061/2010 Masini spalat rufe
Regulament delegat 1062/2010 Televizoare