A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

Criterii selectie uscatoare de rufe

Criterii selectie uscatoare de rufe

Metodologie

·       www.topten.info.ro prezintă uscătoarele de rufe electrice cu tambur rotativ cu cel mai înalt nivel de eficienţă energetică de pe piaţa din România. Topten prezintă trei categorii de uscătoare cu tambur rotativ destinate uzului casnic, uscătoare destinate unui apartament (capacitate 7 kg, 8 kg şi 9 kg).

 

Criterii tehnice

Pentru calificarea în topten.info.ro, uscătoarele de rufe cu tambur rotativ destinate uzului casnic trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

·       Clasa de eficienţă energetică A++ sau A+++, în conformitate cu eticheta energetică UE

·       Clasa de eficienţă a condensării B sau A, în conformitate cu eticheta energetică UE

 

Sursele datelor

·       Declaraţiile producătorilor

·       Bazele de date naţionale şi site-urile Topten (www.topten.eu şi site-rile Topten naţionale)

·       Baza de date Encodex (Grupul GfK)

 

Ordinea de prezentare

Produsele sunt ordonate conform Indicelui de Eficienţă Energetică (IEE) al acestora. Ordinea se poate modifica individual, făcând clic pe capetele de tabel.

 

Marca şi modelul

Efectuând clic pe coloana unui produs, se va afişa o vizualizare detaliată.

 

Costurile cu energia electrică

Ipoteze:

·       Costurile cu energie electrică (exprimate înlei) pe o perioadă de 15 ani (durata de viaţă a produsului) în conformitate cu consumul energetic anual declarat pe eticheta energetică UE (pentru 160 de cicluri).

·       Tariful energiei electrice: 0,5759 lei/kWh (acest tarif este un tarif mediu conform datelor Eurostat de la data actualizării şi trebuie înţeles doar ca ordin de mărime, deoarece pot exista diferenţe în funcţie tipul de tarif practicat la locul de consum)

·       Consumul energetic anual în conformitate cu eticheta energetică UE 392/2012. Consumul energetic se calculează pe baza unei estimări de 160 de cicluri de uscare pe an, inclusiv un amestec de cicluri la capacitate maximă şi la jumătate din capacitate.

 

Capacitate

Capacitatea de rufe a uscătorului, exprimată în kg, în conformitate cu eticheta energetică UE.

 

Timpul de uscare

Timpul de uscare al ciclului de „uscare bumbac”, exprimat în minute, la capacitate maximă, în conformitate cu prevederile din eticheta energetică UE.

 

 

Clasa de eficienţă energetică

Clasa de eficienţă energetică în conformitate cu eticheta energetică UE. Clasele variază de la A+++ (cea mai eficientă) la D (cea mai puţin eficientă).

 

Eticheta energetică pentru uscătoarele cu condensator

Clasa energetică

Indicele de eficienţă energetică (IEE)

A+++

< 24

A++

24 ≤ IEE < 32

A+

32 ≤ IEE < 42

A

42 ≤ IEE < 65

B

65 ≤ IEE < 76

C

76 ≤ IEE < 85

D

85 ≤ IEE

În conformitate cu cerinţele proiectării ecologice, uscătoarele cu condensator de clasă energetică D sunt interzise de pe piaţă încă din data de 1 noiembrie 2013, iar începând cu 1 noiembrie 2015, şi uscătoarele de clasa energetică C au fost interzise de pe piaţă.

 

Energie

Consumul energetic anual exprimat în kWh în conformitate cu eticheta energetică UE. Consumul energetic se calculează pe baza unei estimări de 160 de cicluri de uscare pe an, pe baza unor cicluri la capacitate maximă şi la jumătate din capacitate.

 

Clasa eficienţei de condensare

Clasa de eficienţă a condensării în conformitate cu eticheta energetică. Topten prezintă doar modelele de uscătoare de clasa A sau B. Eficienţa de condensare indică procentul de umiditate condensat şi colectat de uscător. O eficienţă de condensare cu o valoare de 80 indică faptul că 20% din umiditate este evacuată în spălătorie (în cameră). Un nivel excesiv de umiditate în încăpere poate cauza daune clădirilor.

Uscătoare cu condensator 

Clasa de condensare

Eficienţa de condensare

A

C > 90

B

80 < C ≤ 90

C

70 < C ≤ 80

D

60 < C ≤ 70

E

50 < C ≤ 60

F

40 < C ≤ 50

G

C ≤ 40

În conformitate cu cerinţele de proiectare ecologică, eficienţa de condensare pentru uscătoarele cu condensator va fi de minim 60% (clasa D) începând cu data de 1 noiembrie 2013, şi de minim 70% (clasa C) începând cu data de 1 noiembrie 2015.

 

Indicele de Eficienţă Energetică (IEE)

Eticheta energetică UE defineşte Indicele de Eficienţă Energetică (IEE). Acesta este raportul dintre consumul energetic anual al unui model şi consumul energetic anual al unui model standard. Cu cât nivelul IEE este mai scăzut, cu atât este mai mare eficienţa uscătorului.

 

 

Informaţii suplimentare

Standard şi etichete:

·       Eticheta energetică UE uscătoare de rufe cu tambur rotativ: Regulamentul delegat al Comisiei (UE) Nr. 392/2012 din 1 martie 2012 pentru suplimentarea Directivei 2010/30/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, referitoare la etichetarea energetică a uscătoarelor de rufe cu tamburi rotativi destinate uzului casnic (obligatorie din luna mai 2013).

·       Eticheta energetică UE uscătoare de rufe cu tambur rotativ: Rectificare la Regulamentul delegat al Comisiei (UE) Nr. 392/2012 din 1 martie 2012 de completare a Directivei 2010/30/UE a Parlamentului European şi Consiliului, referitoare la etichetarea energetică a uscătoarelor cu tamburi rotativi destinate uzului casnic.

·       Vechea etichetă energetică UE pentru uscătoare de rufe cu tambur rotativ: Directiva Comisiei 95/13/CE din 23 mai 1995 de implementare a Directivei Consiliului 92/75/CEE referitoare la etichetarea energetică a uscătoarelor de rufe electrice cu tambur rotativ destinate uzului casnic (ieşită din uz la sfârşitul lunii mai 2013).

·       Cerinţele de proiectare ecologică pentru uscătoarele de rufe cu tambur rotativ: Reglementarea Comisiei (UE) Nr. 932/2012 din 3 octombrie 2012 de implementare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European şi Consiliului, referitoare la cerinţele de proiectare ecologică pentru uscătoarele de rufe cu tambur rotativ destinate uzului casnic.

 

Legături:

·       Comisia Europeană: Direcţia Generală pentru Energie (Bruxelles, Belgia).

·       Comisia Europeană: Întreprindere şi Industrie (Bruxelles, Belgia).

·       Comisia Europeană: Proiectarea ecologică a produselor energetice.

·       eceee: informaţiile generale referitoare la statutul tuturor produselor incluse în procesul de proiectare ecologică şi etichetare energetică.

·       Coolproducts oferă informaţii referitoare la procesul de proiectare ecologică referitor la maşinile de spălat şi alte produse. Aceasta este o coaliţie a campaniei ONG-urilor pentru o Directivă de proiectare ecologică mai puternică şi mai rapidă, pentru salvarea climei şi economisirea costurilor.

·       Encodex (Nuremberg, Germania) este o reprezentanţă a Grupului GfK şi este prezentă în peste 50 de ţări din întreaga lume. Encodex furnizează baze de date cu modelele de produse.

 

Informaţii pentru producători şi vânzători

Producătorii şi vânzătorii sunt rugaţi să ofere informaţii la adresa info(at)topten.info despre alte produse care întrunesc criteriile de selecţie Euro-Topten.

Noutati

Proiectul TOPTEN ACT – 2015 - 2018

Proiectul Topten ACT s-a derulat timp de 41 de luni, în perioada 01.03.2015 – 31.08.2018 şi a fost… Mai mult

Programul "Rabla" pentru electrocasnice (Sept. 2018)

Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru pentru aprobarea "Ghidului… Mai mult

Recomandări pentru alegeri inteligente: televizoare eficiente energetic (Iunie 2018)

Pe piata, cel mai eficient TV este de clasa A++ pe scala etichetei energetice noi. In ciuda… Mai mult

Legislatie

Acte normative aflate in dezbatere la Ministerul Mediului (August 2018)

Ministerul Mediului (MM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru modificarea și… Mai mult

Modificari aduse Legii energiei si gazelor naturale (August 2018)

A fost promulgata Legea nr. 167/2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și… Mai mult

Casa Verde (ianuarie 2017)

Au aparut ghidurile de finantare pentru Programele Casa Verde si Casa Verde Plus: Mai mult

Concursuri

2017

Nu exista sondaje de opinie. Mai mult

2016

UPDATE:   Dupa cum stiti, sondajul a putut fi completat pana la data de 30.06.2016. Respondentii… Mai mult

 

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.