Consultare publică cu privire la Directiva privind etichetarea energetică şi Directiva privind proiectarea ecologică (termen limită 30 noiembrie 2013)

 Eticheta energetică a UE a devenit obligatorie pentru anumite categorii de produse în 1992. Normele care o vizează au fost actualizate în 2010, prin directiva reformată în vigoare. În prezent, ea acoperă peste 10 grupe de produse, iar domeniul său de aplicare se extinde treptat. Principalul element al etichetei este încadrarea produsului într-una din cele 7 clase de eficienţă energetică, desemnate prin literele de la A la G. Dacă este necesar, se pot utiliza trei clase suplimentare (A+, A++ şi A+++), caz în care categoriile inferioare vor deveni F, E sau D, cu condiţia ca pe piaţă să nu mai existe produse din clase inferioare acestora. Eticheta include, de asemenea, informaţii referitoare la consumul de energie şi la alţi parametri specifici cum ar fi mărimea/capacitatea, zgomotul produs, consumul de apă etc. Datorită etichetelor energetice, consumatorii îşi pot face alegerile în deplină cunoştinţă de cauză. Accesul la informaţii exacte, relevante şi comparabile privind eficienţa energetică a unui produs şi consumul său de energie şi de alte resurse poate influenţa decizia de cumpărare, contribuind astfel indirect la îmbunătăţirea eficienţei globale a produselor.

Directiva UE privind proiectarea ecologică a fost introdusă în 2005 şi actualizată în 2009. Ea stabileşte standarde minime de performanţă energetică şi de mediu pentru anumite categorii de produse, cu scopul de a scoate de pe piaţă produsele cele mai ineficiente şi mai puţin performante. Standardele se aplică produselor consumatoare de energie şi produselor cu impact energetic. Au fost puse în aplicare măsuri specifice pentru mai mult de 20 de grupe de produse, acest număr înregistrând, de asemenea, o creştere.

Comisia trebuie să evalueze eficacitatea aplicării directivelor şi a măsurilor de punere în aplicare a acestora, precum şi eficienţa, relevanţa, coerenţa, valoarea adăugată europeană şi efectele directivelor în rândul diferitelor părţi interesate şi în diverse zone geografice. Ea va examina punctele forte şi punctele slabe ale stadiului actual de punere în aplicare şi va analiza posibile schimbări şi gradul de acceptabilitate a acestora.

Grupul țintă: Cetăţenii, agențiile pentru energie, organisme de supraveghere a pieței, alte instituții guvernamentale, organizații de standardizare, laboratoare de testare, organizații interguvernamentale, grupuri de interese (industrie, comercianți, consumatori, ecologiști), producătorii individuali, comercianți cu amănuntul individuali, institute de cercetare și consultanță.

 Cum puteţi contribui?

Prin completarea chestionarului din fișierul PDF de pe această pagină web.


Serviciul responsabil:

DG ENERG, Unitatea C3, eficiență energetică

ENER-ENERGY-LABELLING@ec.europa.eu 

Noutati

Programul "Rabla" pentru electrocasnice (Sept. 2018)

Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru pentru aprobarea "Ghidului… Mai mult

Recomandări pentru alegeri inteligente: televizoare eficiente energetic (Iunie 2018)

Pe piata, cel mai eficient TV este de clasa A++ pe scala etichetei energetice noi. In ciuda… Mai mult

Nou!!! Primul aspirator din clasa energetică A+++ prezent pe topten.info.ro (9 mai 2018)

Topten.info.ro recomandă cele mai eficiente aspiratoare prezente pe piaţa din ţara noastră. Pentru… Mai mult

Legislatie

Acte normative aflate in dezbatere la Ministerul Mediului (August 2018)

Ministerul Mediului (MM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru modificarea și… Mai mult

Modificari aduse Legii energiei si gazelor naturale (August 2018)

A fost promulgata Legea nr. 167/2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și… Mai mult

Casa Verde (ianuarie 2017)

Au aparut ghidurile de finantare pentru Programele Casa Verde si Casa Verde Plus: Mai mult

Concursuri

2017

Nu exista sondaje de opinie. Mai mult

2016

UPDATE:   Dupa cum stiti, sondajul a putut fi completat pana la data de 30.06.2016. Respondentii… Mai mult

 

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.