Locuintele romanilor consuma de 8 ori mai multa energie decat media europeana (14.06.2013)

Cladirile de locuinte din Romania consuma de opt ori mai multa energie decat media tarilor UE-15 din cauza unui sistem ineficient de termoficare si a faptului ca respectivele cladiri nu sunt izolate in mod corespunzator, se arata in raportul ”European Semester” ce contine recomandarile de tara facute de Comisia Europeana fiecarui stat membru.

Potrivit raportului, Romania este a treia cea mai energo-intensiva economie din UE, cu o intensitate energetica de 2,5 ori mai mare decat media UE. Este, de asemenea, a treia economie din UE cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Documentul mai arata ca integrarea pietelor energiei electrice si gazelor naturale pe pietele UE este, in continuare, incompleta si nu au fost inca realizate interconexiunile transfrontaliere ale retelelor de gaze.   

Analiza confirma faptul ca in Romania concurenta si eficienta sunt reduse in sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon – energia si transporturile. ”Lipsa de eficienta si cadrul de guvernanta lipsit de transparenta al intreprinderilor detinute de stat in aceste sectoare reprezinta o provocare importanta”, se arata in document.

”Ceea ce nu au inţeles Guvernele Romaniei in ultimii 10 ani este tocmai faptul ca puterea economica a unui stat nu se masoara in consumul de energie. Dimpotriva, tocmai faptul ca avem un potenţial atat de mare de eficienţa energetica ar trebui sa devina prioritar in politicile energetice naţionale, in loc sa ne grabim sa adoptam tehnici atat de controversate precum fracturarea hidraulica pentru exploatarea gazelor de şist, ce ne-ar asigura, teoretic, mult clamata independenţa energetica”, a declarat Ioana Ciuta, director executiv al Fundatiei TERRA Mileniul III.

Recomandari pentru Romania:

Una dintre recomandarile facute Romaniei de expertii Comisiei Europene (CE) este promovarea concurentei si eficientei in industriile de retea, prin asigurarea independentei si a capacitatii de actiune a autoritatilor nationale de reglementare. De asemenea, se recomanda continuarea reformei guvernantei corporative in cadrul companiilor de stat din sectoarele energiei si transporturilor.

Ca sa reduca pierderile si sa devina competitiva, Romania trebuie sa adopte un plan cuprinzator si pe termen lung in domeniul transporturilor, sa dereglementeze preturile la gaze si la electricitate si sa imbunatateasca eficienta energetica. Totodata, tara noastra trebuie sa imbunatateasca integrarea transfrontaliera a retelelor energetice si sa accelereze punerea in aplicare a proiectelor de interconectare a retelelor de gaze.

Despre European Semester

European Semester este un instrument de supraveghere preventiva a politicilor economice si fiscale ale statelor membre, prin care acestea sunt evaluate de Comisia Europeana inainte de a fi adoptate de statele respective.

Denumirea de “semestru” vine de la perioada de 6 luni in care sunt analizate politicile bugetare si structurale ale statelor membre, in scopul identificarii dezechilibrelor aparute sau iminente, care ar incalca normele stabilite de Pactul de Stabilitate si Crestere (PSC). In felul acesta, in paralel cu pregatirea deciziilor bugetare in fiecare stat membru, se poate derula si o anumita coordonare, asa incat economia europeana, pe ansamblul ei, sa-si asigure stabilitatea si cresterea.

 Sursa: Fundatia Terra Mileniul III 

Noutati

Programul "Rabla" pentru electrocasnice (Sept. 2018)

Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru pentru aprobarea "Ghidului… Mai mult

Recomandări pentru alegeri inteligente: televizoare eficiente energetic (Iunie 2018)

Pe piata, cel mai eficient TV este de clasa A++ pe scala etichetei energetice noi. In ciuda… Mai mult

Nou!!! Primul aspirator din clasa energetică A+++ prezent pe topten.info.ro (9 mai 2018)

Topten.info.ro recomandă cele mai eficiente aspiratoare prezente pe piaţa din ţara noastră. Pentru… Mai mult

Legislatie

Acte normative aflate in dezbatere la Ministerul Mediului (August 2018)

Ministerul Mediului (MM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru modificarea și… Mai mult

Modificari aduse Legii energiei si gazelor naturale (August 2018)

A fost promulgata Legea nr. 167/2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și… Mai mult

Casa Verde (ianuarie 2017)

Au aparut ghidurile de finantare pentru Programele Casa Verde si Casa Verde Plus: Mai mult

Concursuri

2017

Nu exista sondaje de opinie. Mai mult

2016

UPDATE:   Dupa cum stiti, sondajul a putut fi completat pana la data de 30.06.2016. Respondentii… Mai mult

 

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.