Aspiratoarele: o mai buna performanta este posibila cu un consum scazut de energie

În ultimii 50 de ani consumul de energie al aspiratoarelor s-a dublat, fără nici un efect asupra performanței de curăţare. Măsurătorile de proiectare ecologică propuse reprezintă un pas important pentru a schimba mentalitatea absurdă de creștere a puterii unitare a aspiratoarelor de praf. Activitățile de marketing trebuie să basculeze de la promovarea puterii unitare mari la promovarea performanței mari de reținere a prafului.

Pentru a realiza economii de energie semnificative este absolut necesară punerea în aplicare a plafonării puterii unitare. Oamenii sunt obișnuiți să utilizeze aspiratorul timp de o oră pe săptămână şi vor păstra această rutină, chiar dacă aspiratoarele vor avea performanțe de îndepărtare a prafului mai ridicate. Prin urmare, doar prin plafonarea puterii instalate se poate obține economisirea energiei. O plafonare a puterii unitare la 1000 W până în 2013 şi la 750 W, până în 2015, ar trebui să fie puse în aplicare.

Este de aşteptat ca industria să facă faţă cu uşurinţă cerinţelor de plafonare a puterii unitare având în vedere scăderea eficienţei din ultimii 40 de ani. La modelele actuale, eficienţa măsurată ca raport între putere de aspirare şi puterea instalată este mai mică de 25%.

Eticheta energetica ar trebui să fie doar o exigență suplimentară la plafonarea puterii unitare. Eticheta ar trebui să informeze consumatori în primul rând cu privire la consumul anual de energie. Mai multe informaţii pot fi oferite prin ierarhizare prin litere referitor la eficienta de reținere a prafului, eficienţa filtrelor şi nivelul de zgomot. Regulamentul de eco-design ar trebui să includă și aspiratoarele robot precum şi cele portabile fără fir, a căror cotă de piaţă este de aşteptat să crească.

Potenţialul de economisire la aspiratoare este estimat la 550 TWh. Această reducere poate fi atinsă în cazul în care limitarea puterii unitare şi eticheta energetică sunt puse în aplicare. Comisia Europeană ar trebui să pună reglementările în vigoare cât mai curând posibil.

Datorită creşterii populaţiei, este de aşteptat să crească consumul total de energie al aspiratoarelor . Pentru a schimba această tendință sunt necesare mai multe stimulente pentru eficienţa energetică, precum şi o schimbare a obiceiurilor privind utilizarea aspiratoarelor de praf.

Sursa: www.topten.eu si www.topten.info.ro

Citeste articolul

Noutati

Programul "Rabla" pentru electrocasnice (Sept. 2018)

Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru pentru aprobarea "Ghidului… Mai mult

Recomandări pentru alegeri inteligente: televizoare eficiente energetic (Iunie 2018)

Pe piata, cel mai eficient TV este de clasa A++ pe scala etichetei energetice noi. In ciuda… Mai mult

Nou!!! Primul aspirator din clasa energetică A+++ prezent pe topten.info.ro (9 mai 2018)

Topten.info.ro recomandă cele mai eficiente aspiratoare prezente pe piaţa din ţara noastră. Pentru… Mai mult

Legislatie

Acte normative aflate in dezbatere la Ministerul Mediului (August 2018)

Ministerul Mediului (MM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru modificarea și… Mai mult

Modificari aduse Legii energiei si gazelor naturale (August 2018)

A fost promulgata Legea nr. 167/2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și… Mai mult

Casa Verde (ianuarie 2017)

Au aparut ghidurile de finantare pentru Programele Casa Verde si Casa Verde Plus: Mai mult

Concursuri

2017

Nu exista sondaje de opinie. Mai mult

2016

UPDATE:   Dupa cum stiti, sondajul a putut fi completat pana la data de 30.06.2016. Respondentii… Mai mult

 

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.